Polufinalno takmičenje za frankofonu pesmu u Kladovu

05.03.2017.

Svake godine stotine mladih pevača-amatera iz cele Srbije, od 13 do 28 godina, okušavaju svoju sreću na poznatom takmičenju za frankofonu pesmu.  Od početka organizovanja - 2004. godine, više od hiljadu mladih koji uče francuski jezik učestvovalo je u ovom takmičenju, pripremajući se sa svojim profesorima francuskog i ostalim đacima. Mladi, pred stručnim žirijem za muziku i francuski jezik, izvode po jednu pesmu.

U Kladovu se polufinalno takmičenje za frankofonu šansonu održava trinaest godina u organizaciji frankofonog udruženja Alijansa Srbija-Francuska.

Raspored takmičenja za 2017. godine je sledeći:

Kladovo, subota 4. mart - 19h, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladova
Niš, subota 4. mart - 13h, Sala Simfonijskog orkestra
Novi Sad, nedelja 5. mart - 16h, Akademija umetnosti
Beograd, nedelja 12. mart - 15h, Narodna biblioteka Srbije

Finalno takmičenje je u Nišu u nedelju 26. marta 2017. u 14h, Narodno pozorište

U Kladovu je u subotu 4.marta 2017. godine, na polufinalnom takmičenju za frankofonu pesmu učestvovalo 20 kandidata iz Bora, Požarevca, Zaječara, Majdanpeka i Kladova. Takmičari koji će se predstaviti u finalu u Nišu su Pantelić Milica iz Bora, Đergović Ivana iz Zaječara u juniorskoj kategoriji i Lola Grbić iz Kladova i Nevena Ilić iz Bora u seniorskoj kategoriji. 

Predsednik frankofonog udruženja Alijansa Srbija-Francuska u Kladovu je prof. Dragana Stojkovska. Sedište udruženje je u objektu Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo u ulici „22. Septembar br. 4“.

Dvadeset godina stalni partner frankfonog udruženja u Kladovu je Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo.