Praznična izložba „Vez na plišu – umetnost deljenja“

30.12.2018.

Udruženje tkalja „Misija kreativa“ Kladovo na samom kraju godine uspešno zaokružuje učešće u projektu  „Tradicija u službi lokalnog razvoja“  na mapi lokalnih autentičnih proizvoda.

Projekat se završava izložbom radova,  izloženi u prostorijama udruženja u Dunavskoj br.1/a (Galerija Branko Stanković) u Kladovu.

Projekat je realizovala Etno mreža uz podršku Ministarstva poljoprivrede i NALED-a, dok su opština Kladovo i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo finansijski i logistički podržali realizaciju desetomesečnog projekta.

Projekat nosi naziv „Vez na plišu“ i podrazumevao je angažovanje pet nezaposlenih invalidnih lica sa edukatorom – mentorom.

Članovi udruženja su prvo prikupili materijal pri obilasku nekoliko sela opštine Kladovo. Imali su sreću da im domaćica Pavlović Dobrila iz Kostola pokloni svoju devojačku spremu zbog nedostatka prostora za čuvanje ali i održavanja. Ustupljeni su i tkani jastuci sa motivima cveća i ptica kao i jastuk namenjen mladencima za prvu bračnu noć.

Prikupljen je izuzetno vredan materijal, potom obrađen, očišćen od moljaca, repariran, pripremljene su šeme za izradu istih motiva, fotografisano, a originali su izloženi.

Nakon toga prisutpilo se vezu na plišu. Eduktor je preneo svoje znanje na  ostale članove tima koji su punih šest meseci vredno radili i učili ali i izradili predmete tehnikom vez na plišu, što je bio i osnovni cilj projekta.

Vez na plišu u kladovskom kraju ima dugu tradiciju u izradi ženske, vlaške narodne nošnje. Udruženje „Misija kreativa“ želi, ne samo da sačuva ovu vrstu narodne radinosti, starog zanata, već i da prikaže njene prave vrednosti i lepotu.

„Malo njih će imati priliku da pogleda nošnju. Zato pokušavamo da tu tehniku prvo naučimo, drugo da od nje napravimo upotrebne predmete, znači nešto što će savremeni čovek da koristi sada kao što su, ne znam, futrole za mobilni, torbice za laptopove, ukrasne torbice za vina“, kaže predsednica Udruženja „Misija kreativa“ u Kladovu Slavica Boraković.

Na mapi lokalnih autentičnih proizvoda naći će se i živopisni vez na plišu, biće označeno Kladovo sa vezom kao svojom robnom markom.

Umetnost deljenja ovog projekta vezana je za ovogodišnji slogan manifetacije Dana evropske kulturne baštine, stoga su članovi udruženja „Misija kreativa“ prvu prezentaciju svojih radova imali na centralnoj republičkoj svečanosti koju je u ime Ministarstva kulture i informisanja RS priredila Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo 29. septembra 2018. godine.

Slogan ovog projekta je "I mi možemo".

Koristan link:

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/451/stil/3013594/vlaski-vez-na-plisu-postaje-autenticni-lokalni-proizvod.html