Praznično okupljanje Kluba ljubitelja čitanja

17.12.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo najavljuje za kraj godine praznično okupljanje Kluba ljubitelja čitanja za utorak 25. decembar 2018. godine u 18,00 časova.

Pored praznične atmosfere i malih poklona pažnje, razgovaraće se o romanima „Ljudska mrlja“ i „Uniženje“ Filipa Rota, američkog autora koji je poslednjih godina slovio za jednog od autora u najužem izboru za dobijanje Nobelove nagrade za književnost.

Filip Rot je rođen 1933. god. u Njujorku, Nju Džerzi, u bogatoj jevrejskoj porodici. Studirao je jezike i književnost na Čikaškom univerzitetu Buknel. Uporedo sa pisanjem radio je i kao predavač na više univerziteta u Americi. Na sebe je skrenuo pažnju već sa svojim prvim delima. Vremenom je postao jedan od najistaknutijih američkih pisaca. Naročito je bio poznat po autobiografskom karakteru svojih dela, koji postaju realistična kritika američkog drušva.

Dva puta je dobio Nacionalnu književnu nagradu, kao i Nagradu književnih kritičara. 1997. godine je dobio Bukerovu nagradu,  kao i Men Buker za životno dostignuće u fikciji. Roman „Ljudska mrlja“ je 2000.g. nagrađen VH Smit za najbolju knjigu godine u Velikoj Britaniji. Dobitnik je i Nacionalne humanističke medalje, iz ruku tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame.

Nažalost, maja 2018. godine na Menhetnu, preminuo je još jedan velikan svetske književnosti ne dočekavši, da za svoje nesumnjivo veliko književno delo dobije i Nobelovu nagradu za književnost.

U našoj zemlji je stvaralaštvo Filipa Rota redovno objavljivano, uvek rado čitano i vrlo cenjeno od strane književne kritike. Objavljena  su njegova dela  „Zbogom Kolumbus“, „Portnijev sindrom“, „Profesor želja“, „Obmana“, „Američka pastorala“, „Udala sam se za komunistu“, „Ljudska mrlja“, „Životinje na izdisaju“, „Zavera protiv Amerike“,“Svaki čovek“, „Ogorčenost“, „Uniženje“,  i „Nemezis“.