Predavanje “Osam decenija od početka Drugog Svetskog rata”

01.09.2019.

Na današnji dan pre 80 godina počeo je Drugi svetski rat invazijom nacističke Nemačke na Poljsku, 1. septembra 1939. godine.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u okviru tribinskog programa organizuje predavanje na temu “Osam decenija od početka Drugog Svetskog rata” u nedelju 1. septembra 2019. godine sa početkom u 18 časova.

Predavač je prof. Miodrag Jovanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu,  moderator Žaklina Nikolić.

 

Iz teksta  Dragana Štavljanina, izdvajamo ...

 

„Osamdeseta godišnjica od izbijanja Drugog svetskog rata nije samo podsećanje na najbrutalniji sukob u istoriji nego i upozorenje da sile zla uvek vrebaju te da se protiv njih mora stalno boriti da ne bi prevladale.

To pokazuje i sadašnja situacija koja zbog rivalstva velikih sila i jačanja populizma podseća na 1930-e.

Drugi svetski rat je svojom besprizornošću doveo u pitanje prosvetiteljsku ideju o permanentnom civilizacijskom napretku.

To nije bio samo imperijalistički konflikt velikih sila oko sfera uticaja, kao raniji ratovi, već i različitih vizija sveta.ž

No, da bi se razumelo kako je Adolf Hitler došao na vlast, potom izazvao rat u kome je na početku pokorio skoro celu Evropu, nije dovoljno analizirati samo tadašnji splet traumatičnih okolnosti, uključujući loše procene te kratkovide i neprincipijelne političke kalkulacije lidera ostalih velikih sila.

Bitno je shvatiti i neke dublje i trajnije procese koji su svemu prethodili, imajući u vidu "istoriju dugog trajanja".

Drugi svetski rat se može posmatrati i kao nastavak Prvog, kao finalna faza sukoba na starom kontinentu koji su počeli 1914. godine, odnosno moderna varijanta "Tridesetogodišnjeg rata" iz 17. veka - do tada najbrutalnijeg u istoriji u kome je stradalo osam miliona ljudi.

Tridesetogodišnji rat je započeo 1618. kao verski sukob između katolika i protestanata, da bi ubrzo prerastao u okršaj u kome su učestvovale gotovo sve evropske sile.

Iako je francuski kralj od 14. veka nazivan najkatoličkiji (Rex Catholicissimus), Francuska je podržavala protestantsku koaliciju (Pruska, Švedska i severnonemačke kneževine). Na taj način je ograničavala moć katoličke Austrijske carevine koja je pretendovala da pokori protestantske nemačke zemlje.“