Predstavljanje romana za mlade “Ja sam Akiko”

18.04.2019.

Stefan Mitić (1992) pisac knjige za decu koja je postala svojevrsni fenomen „Ja sam Akiko“, gost je Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo u ponedeljak 22. aprila 2019. godine.

Dečija knjiga godine na 16. Međunarodnom festivalu „Trg od knjige“ u Herceg Novom (2018) i književna nagrade Politkinog Zabavnika za mlade (2019) u izdanju IK „Lagune“ je nadahnuta poetska knjiga Stefana Mitića (Tićmija) najpopularnijeg mladost pisca iz Leskovca koja je za kratko vreme privukla značajnu pažnju čitalačke javnosti.

Nadahnuta, poetska knjiga Stefana Tićmija novi je glas u domaćoj književnosti za decu i mlade. Opojan kao stihovi Mike Antića, bajkovito mudar poput Malog Princa, duhovit i topao kao tekstovi Igora Kolarova – roman Ja sam Akiko ostavlja utisak da je knjiga za sva vremena i sve generacije.

Akiko je devojčica koja ne voli granice. ima pegice, voli svog oca, koža joj miriše na staru hartiju i često je usamljena. Drugima deluje neobično, a život će joj se promeniti kad bude upoznala Baobaba i Marsela.

„Ja sam Akiko“ pleni svojom svežinom, poetičnošću, iznenađuje humorom bliskim mladim generacijama, kao i nepravolinijskim pripovedanjem nesvakidašnjim za dečju poeziju. 

 

Akiko kaže … „Ljubav je kao klima u tatinim kolima kada dođe zima: upali on grejanje, ali se kola zagreju tek ispred škole; kad izađem, tek tada u njima bude toplo. Ljubav je kao klima u tatinim kolima – treba da ugreje, da, ali kada ti je to zaista potrebno. Ljubav je beskrajna potraga za toplinom.“

Iz obrazloženja sručnog žirija za dodelu književne nagrade Politikinog zabavnika, izdvajamo:
„U knjizi se preispituje identitet devojčice koja, odrastajući uz oca, istražuje svet oko sebe i traga za svojim poreklom, ostaje zapitana nad okolnostima života odraslih i tumači ih na jedan originalan i maštovit način.
Žiri napominje da iako neilustrovana, knjiga postiže izvanrednu ritmičnost likovnim variranjem sloga.“

Književno druženje za mlade je zakazano za 12 časova u holu Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Kladovo.

 

Korisni linkovi:

 

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%9B

 

https://www.laguna.rs/n3849_knjiga_ja_sam_akiko_laguna.html

 

https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-stefan-ticmi-neznost-bez-granica-unos-9698.html

 

http://www.onamagazin.com/stefan-mitic-pisac-knjige-za-decu-koja-je-postala-svojevrsni-fenomen-prvo-pa-akiko/?fbclid=IwAR0_ZUCJZS8CarKt4gYM7MIWVlkpraD8mndXzHskHbkMSzlM9phBEZcSMmk