Pripovedačka predstava „Čovek čoveku“

03.10.2018.

Maestralne glumice Vjera Mujović i Rada Đuričin s pripovedačkom predstavom „Čovek čoveku„ u kojoj pričaju priče velikana srpske književnosti: Bore Stankovića, Ive Andrića, Isidore Sekulić, Branka Ćopića, Milovana Danojlića i Mome Kapora,  u utorak 9. oktobra 2018. godine sa početkom u 19 časova, nastupiće u holu Biblioteke u Kladovu.

Ova predstava ima cilj da usmeri pažnju javnosti ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti.

Biblioteka u Kladovu je priređuje povodom 145 godina od formiranja prve čitaonice u Kladovu i začetka čitalaštva.


Cena ulaznice je 100 dinara ili na uvid aktivna korisnička (članska) kartica biblioteke u Kladovu.

 

Rada Đuričin, koja je priredila predstavu zajedno s Vjerom Mujović priča „Večiti poljubac”, „Žena na kamenu”, „Bašta sljezove boje”, „Gospa Nola”, „O priči i pričanju”, , „Čovek čoveku” i „Sto nedelja blokade”, jer, kao što je nobelovac  Ivo Andrić rekao „Možda će baš priče pomoći čoveku da se nađe i snađe, da mu osvetle tamne puteve na koje ga život baca, da ga upute šta treba činiti, a šta ne”. „Čovek čoveku” je u stvari traganje za ljudskom sudbinom, ispunjenom čežnjom, strahovima, radostima i žalostima. Predstava je rađena u produkciji „Niš art fondacija”, za muziku je izabrana „Mesečina” kompozicija Bore Dugića sa izdanja „Između sna i jave”, kostime je izradila Ljiljana Petrović, a scenskim govorom bavila se Ljiljana Mrkić. Svedena scenografija predstave u prvi plan stavlja pripovedanje.

„Tom predstavom se borimo za ovaj jezik, koji se u doba SMS poruka i elektronske pošte skraćuje i uništava, i da se vratimo velikim srpskim piscima koji su ozbiljno govorili i odgovorno se bavili jezikom“ kaže Vjera Mujović. Rada Đuričin dodaje da joj nije bilo lako koje pisce da uvrsti u predstavu, ali ističe da su zastupljeni oni koji su njoj naročito dragi.

„Volim te pisce i smatrala sam da pitanja i razmišljanja tih autora i priča koje pričamo mogu da dotaknu sve. Počevši od nas koje ih govorimo do onih koji nas slušaju i gledaju. Mislim da nisam pogrešila u izboru pisaca i priča“, kaže Rada Đuričin. Ova legendarna glumica objašnjava da prilikom priprema predstave i biranja priča, nije imala na umu određenu generaciju publike, jer smatra da ne postoji nikakav jaz između generacija.

„To su opšta pitanja naših egzistencija bez obzira da li se radi o mladima ili ne. Naravno, svako vreme donosi neke nove stvari, probleme, ali oni su više tehnološke prirode. Ono što je suštinski, što čini čoveka čovekom, ono je zajedničko uvek, svima, kroz sve generacije. Kao što je rekao  Andrić: Možda je u tim pričanjima sadržana istorija čovečanstva, jer bez obzira da li priče pričaju o vremenu sadašnjem ili prošlom, oni govore o problemima čoveka. Kako biti čovek. Tim pitanjima kako biti čovek smo svi obuzeti, počevši od onog mladog čoveka, do najstarije“, objašnjava Rada Đuričin.

Glumački tandem Rada Đuričin – Vjera Mujović sa predstavom „Čovek čoveku” od 2009. godine pozdravila je publika širom Srbije, ali i Crne Gore, BiH, Makedonije i Hrvatske, te Nemačke, Austrije, Engleske, Norveške, Češke itd. Iako je za ovu nesvakidašnju predstavu uvek veliko interesovanje, popularne glumice ne praktikuju da je održavaju u velikim prostorima, kako bi svaki gledalac imao osećaj da se samo njemu priča.