Program prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom “Zato što te se plašim”

25.12.2017.

Program prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom “Zato što te se plašim” biće organizovan za učenike viših razreda osnovnih i srednjih škola opštine Kladovo, pod pokroviteljstvom opštine Kladovo.

Pozorišna predstava i tribinski program biće priređen u sredu 27. decembra 2017. godine u velikoj sali Narodne biblioteke u Kladovu sa početkom u 12,15h.
Prvi deo programa čini predstava “Zato što te se plašim”, koja daje prikaz dobrih i loših ponašanja i uči mlade ljude da je jedino pravo rešenje problema zdrava komunikacija. Poruka upućena kroz tekst predstave mladima, koji pokušavaju da pronađu sebe u društvu poremećenih vrednosti, u kome je važnije šta nosiš na sebi od onoga što nosiš u sebi, jeste da je izlaz građenje svog stava, a ne prihvatanje svega što okolina nameće.
Glavnu ulogu tumači glumac Ivan Jevtović, koji potpisuje i režiju, a u predstavi igraju još i Milena Nikolić i Dejan Jajčanin. Tekst je namenski pisala za predstavu dramatug Dunja Petrović. Producent predstave je “Zdrav život”, a njen cilj je da podstakne mlade ljude da shvate težinu svog problema i razmisle o njemu.
U drugom delu programa deci se obraća prof. dr. Žarko Trebješanin, psiholog. Tokom svog izlaganja profesori upućuju decu u problem vršnjačkog nasilja, a zatim sa njima diskutuju o predstavi i temi kojom se ona bavi.
U trećem delu programa od dece se traži da glumcima sugerišu kako da reše određene konflikte iz predstave. Glumačka ekipa scenski dočarava predloge, tako da deca aktivno učestvuju u programu.