Programiraj lako! Uz MICROBIT - to može svako!

22.05.2019.

Regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa Bitka za znanje, u okviru projekta „Digitalni građanin“ opremila je Biblioteku "Centar za kulturu" sa 20 microbitova i 5 kompleta BOSON setova.

Cilj ovog projekta je da se koriste nove tehnologije i da se podstaknu nove generacije da ih koriste na zabavan način koji doprinosi bolje pamćenje, veštine rešavanja problema, razvijanje digitalnih veština kao i kritičko razmišljanje.

Osnovna ideja je da se uključi veliki broj dece i da im se pokaže da programiranje zabavno zanimanje.

"Programiraj lako! Uz MICROBIT-to može svako!" je slogan prve radionice koja će se održati u sredu, 29. maja 2019.godine, u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" sa učenicima petog razreda, uz pomoć profesora informatike, Dejana Mihajlovića gde će deca će biti upućena u osnove programiranja sa microbitovima.

Nakon toga slede i druge radionice koje će obradovati najmlađe mališane, korisnike biblioteke u Kladovu.

Čak 65 odsto od ukupnog broja današnjih đaka u budućnosti radiće poslove koji još ne postoje. Pripremanje mladih ljudi za svet sutrašnjice nikada nije bilo izazovnije. Istraživanja pokazuju da će digitalne veštine biti potrebne za 90 odsto svih poslova u budućnosti.

Mikrobit ima čipove, monitor, senzore. Može da prepozna pokret, trajan je, neće se razbiti, možete ga koristiti na najrazličitijim predmetima – proverava temperaturu, meri jačinu svetlosti, broji korake...

Korišćenjem mikrobita poboljšaće se kvalitet digitalne pismenosti učenika pri izlasku iz osnovne škole, koja je, već naslućujemo, neophodna, pored čitalačke i matematičke pismenosti.

#BitkaZaZnanje #DigitalniGrađanin #KODigranje #IRIM #FondB92