Projekat "Kladovo kroz vreme"

12.04.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo, novembra 2016. godine započela je projekat očuvanja i popularizacije kulturne baštine pod nazivom “Kladovo kroz vreme”.

Projekt podrazumeva javni poziv u prikupljanju starih fotografija, razglednica, dokumenata, čestitki, plakata, letaka, raznih mapa, majstorska pisma zanatlija, pa čak i predmeta, sve što oslikava zanimljiv i dinamičan, a sa ove vremenske distance i nostalgičan život sa područja opštine Kladovo.

Sve što se prikupi koristi se za potrebe Zavičajnog fonda Biblioteke u Kladovu.  

Mnogobrojni sugrađani, sa svih strana sveta, ne samo oni koji borave u Kladovu i okolnim naseljima, odazvali su se našem pozivu i prikupljena je solidna baza različitih, uglavnom, fotografija.

Zamisao je ostala ista, sve što se donese, skenira se i originali se vrаćaju (a mogu i da se poklone biblioteci). U razgovoru (ili dopisivanju) beleži se priča i podaci o tom dokumentu ili fotografiji kako bi ostao pisani trag.

Najveći broj prikupljenih podataka šalju se putem mejla (kulturakld@gmail.com) ili putem društvene mreže Fejsbukna specijalno kreiranoj stranici pod nazivom “Kladovo kroz vreme” https://www.facebook.com/Kladovo-KROZ-VREME-559276824283674

Podaci tu stižu 24 sata dnevno i ograničenja nema. Nema, jer nam je želja da obogatimo Zavičajni fond lokalne Biblioteke i steknemo bolji uvid u društveni, socijalni, kulturni, politički, porodični život … kroz što dužu vremensku liniju Kladova i okoline.

Zavičajne zbirke su mesta koja doprinose očuvanju kulturne baštine nekog kraja, a njihovo osnivanje prioritetan je zadatak biblioteka.

Nakon prikupljanja građe, njenom obradom a potom i stavljanjem na raspolaganje korisnicima, pomaže svakoj lokalnoj zajednici da svoj zavičaj bolje upozna.

Namera nam je da sve prikupljene podatke u nekom trenutku digitalizujemo i učinom online dostupnim svima.  

Projekat i dalje traje i podržan je od strane Minstarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podsećamo Vas da i dalje donosite ili pošaljete stare fotografije i građu koja je opisana u ovom tekstu.

U nadi da ćemo zajedno upotpuniti još jednu stranicu lokalne istorije opštine Kladovo, unapred se zahvaljujemo na saradnji i podršci.

 

Kontakt:

kulturakld@gmail.com

 
Koristan link:

https://www.danas.rs/kultura/kladovo-kroz-vreme-projekat-ocuvanja-kulturne-bastine/