Projekat umetničkih slika “Biblioteka u oku umetnika”

05.05.2022.

Biblioteka iz Kladova učestvuje u projektu „Biblioteka u oku umetnika“ koja će udružiti više od dvadeset biblioteka u Srbiji.

Projekat podrazumeva angažovanje istaknutih lokalnih likovnih stvaraoca koji bi u slobodnoj tehnici, na slikarskom platnu, ovekovečili arhitektonska zdanja javnih biblioteka iz svoje sredine.

Predviđeno je realizovanje virtuelne izložbe, zatim putujuće izložbe, koja bi proputovala Srbiju i gostovala u galerijama javnih biblioteka. I na kraju godine, izložba bi bila prikazana na dan 14. decembra, kada se obeležava Dan bibliotekara Srbije. Na taj način obeležio bi se  jubilej – 75 godina Bibliotekarskog društva Srbije.

Cilj projekta je da se poveća vidiljivost javnih biblioteka i istakne višeslojni značaj biblioteka kao nosilaca identiteta naroda, važnih znamenitosti lokalne sredine i značajnih institucija kulture  jedne zemlje, zatim da se povežu javne biblioteke Srbije i istakne i osvetli rad lokalnih likovnih umetnika.

Biblioteka u Kladovu je angažovala slikara Miću Skrlatovića iz Kostola koji je tehnikom ulje na platnu, dočarava izgled objekta biblioteke u Kladovu, svojevrsnog lokalnog kulturnog centra.

Biblioteka u Kladovu je nažalost često menjala svoje adrese ali je svoje konačno utočište pronašla u objektu na slici koji je počeo sa radom 1977. godine – objekat i tadašnja ustanova “Dom kulture”.  

Projekat sprovodi Sekcija za kulturne i obrazovne programe u bibliotekama Bibliotekarskog društva Srbije po ideji bibliotekara MA Siniše Golubovića iz Biblioteke „Vuk Karadžić“  iz Aleksinca.