Promocija debitantskog romana Marka Pakalovića iz Kladušnice

21.02.2020.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo ne po prvi put podržava mlade književne, likovne i umetničke stvaraoce, prvenstveno sa svog područja, sa željom da im se pruži podrška i motivišu da nastave sa svojim kreativnim stvaralaštvom.
Tako je i ovog puta, kao izdavači romana "Luzer" predstavljamo Marka Pakalovića iz Kladušnice kod Kladova u saradnji sa članovima Književnog Kruga Kladovo.
Promocija je zakazana za sredu 26. februar 2020. sa početkom u 19 časova u galerijskom prostoru biblitoeke u Kladovu.

Izdvajamo iz pera recezenta Višeslava Živanovića:

“Marko Pakalović je rođen u Kladovu 15. maja 1996. godine. Po završetku оsnovne škole, upisuje i završava gimnaziju „Sveti Sava“ društveno-jezički smer u Kladovu. Sa osamnaest godina piše svoj prvi (neobjavljeni) roman pod nazivom „Moć tajni“, o špijunskom i ezoterijskom sukobu pravoslavaca i satanista, a kasnije i drugo delo pod nazivom „Sumrak uspeha“. Njegove knjige ga inspirišu da i sam napiše knjigu o svom životu. Počinje da piše roman „Mračni adolescent“ koji ne dovršava. Postaje svestan svojih zabluda a posle čitanja knjiga o samopomoći se menja iz korena.

U oktobru 2017. dobija prvi posao. Početkom 2019. piše roman „Filozofija jednog luzera“ baziran na istinitim događajima iz života mladog pisca.

U ovoj noveli – romanu, glavni junak pluta u velikoj ustajaloj vodi života bez mnogo šansi da uspe. Njegov roman nije u tom smislu završen. Ali nada još uvek postoji. Zato on mora nastaviti da piše. Ne samo zbog sebe kao pisca, već zbog cele generacije. Rešenja će pokazati život.

I on sam kaže da nema nameru da se zaustavlja. „Putem umetnosti vozi trista na sat. Niko ne može da zna kuda put vodi. Postoji samo imaginarni cilj – večnost“.

Marko je ovo delo napisao dobro. Moramo njemu i celoj njegovoj generaciji poželeti da u ovom duelu ne nadjača neizvesnost. Očekujemo da pronađu put do sigurne obale i završe kao pobednici.”

Koristan link TV Kladovo:

https://www.youtube.com/watch?v=Ord7ZrGzzbk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2apW6a-nc5u2TcQO-zydTwrXyQcLpp5OADzP9UICo0YI16BkTZqxYY6uU