Promocija knjige "Dunavski ples" Hadži Ace Kožokića

23.06.2022.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo na Dan Dunava, u sredu 29. juna 2022. godine sa početkom u 19.30 časova, na letnjoj pozornici biblioteke u Kladovu, priređuju promociju knjige stihova "Dunavski ples" Hadži Ace Kožokića iz Novog Sipa.

Na obali Dunava u smiraj dana, na promociji će govoriti:

Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije

Petar Arbutina, recenzent knjige, glavni urednik KPZ

Milun Miloradović, član uredništva KPZ

Radomir Andrić, književnik

Čedomir Vasić, priprema i dizajn knjige

Višeslav Živanović, publicista

Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo

U programu učestvuju: Učenici Osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ Kladovo;

Veselin Golubović, klarinetista; Aleksandar Grujić – Baki, harmonika; Danijela Barać, moderator književne promocije.

Izdvajamo iz knjige napisanu reč, Radomira Andrića književnika

 “Knjiga stihova i različitih zapisa ,,Dunavski ples“ , koju je oplodio svojim misaonim dahom dr Hadži Aca Kožokić u Kladovu predstavlja višeznačno ogledalo kulture i blagodarje pesničkog jezika. Znalci i tumači ove velike evropske reke kazuju da pesnička reč i valoviti Dunav od najstarijih vremena do danas imaju nadasve plemenita objedinjavajuća značenja i spajaju narode iz deset podunavskih država od Crne šume do Crnog mora.Ovog puta priređivač   i sam znamenit književnik otkriva poetsko samoglasje Timočke krajine i svoga zavičajnog Davidovca. Otud  se može reči da Dunav izvire gde i pesmotvorna reč i uliva se u more nebozemno. po meri dosadašnjih pesnika i još više onih koji tek započinju svoj prvi ,,Dunavski ples“ ...                                                                                                          

Biografija: Hadži Aca Kožokić je rođen 1970. godine u Kladovu. Doktor je medicinskih nauka. Lekar je kvantne medicine, reiki terapeut, litoterapeut, (metoda Kalinin), završio kvantnu transformaciju, pohađao ,,Poredak ljubavi”. Radi kao urolog u Zdravstvenom centru u Kladovu od 2001.god. Prevodilac je za rumunski jezik pri Okružnom sudu u Negotinu.

Objavio je pet knjiga poezije:Crno i belo, Iznad suprotnosti Čuješ li šta govorim, Probuditi tišinu, Izgovor Tišine. prepevane na osam jezika. Napisao je monografiju Priče starog mosta po pravilima Hronike sela, koja je izašla u izdanju Kulturno Prosvetne Zajednice Srbije pod br.409.

Dobitnik je nagrada; "U Smeru Ljubavi" u Drobeti Turnu Severin i na Međunarodnom festivalu književnosti ,,Mihaj Eminesku za prepev knjige ,,BELO“ TACEREA LUMNII.
Za objavljenu riznicu misli ,,U POTRAZI ZA UZROKOM VELIKOG PRASKA”, Nagrađen na Sajmu knjiga u Beogradu englesko srpsko izdanje Probuditi tišinu.
Dobitnik Zlatne značke KPZ Srbije.
Živi i radi u selu Novi Sip i Kladovu.
Član je Književnog Kruga Kladovo i Udruženja Književnika Srbije, Udruženja lekara Vidar.