Promocija knjige "Guslarke i sviračice"

26.08.2020.

Pridržavajući se svih preporuka i mera bezbednosti, Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo poziva svoju publiku na prvo književno druženje tokom leta koje obeležava pandemija korona virusa.
U okviru manifestacije "Kazan Kult" koju sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja RS,  predstavljaja se knjiga "Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima".
Petak, 28. avgust 2020. godine u 19 časova - letnja pozornice biblioteke u Kladovu
Učestvuju: Iva Nenić, autorka; Nebojša Bradić, reditelj; Zoran Hamović, IP Klio; Neda Nikolić, Žaklina Nikolić ,Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo i vokalni solisti iz etno grupe "Grivna" OMŠ "Konstantin Babić" Kladovo, Ivana Boldorac i Anđelina Jovanović.
U svojoj knjizi Iva Nenić spaja svoja dosadašnja interesovanja i istraživanja, koja se kreću kroz ukrštanja etnomuzikologije, savremenih teorija ideologije, performativnosti, roda, identiteta i razlike, uvek propuštanih kroz sočiva studija kulture.
Posvećenost temi žena, žena koje su u istoriji i danas preuzimale identitete koji se u stereotipnim prikazima ne smatraju ženskim, i posebno to propuštajući kroz muziku, kao izvođačku praksu i kao određeni umetničko-životni etos, autorka je načinila značajan proboj, ne samo u relativno maloj i na našim prostorima nedovoljno razvijenoj oblasti studija roda, već i u šire postavljenom teorijskomi istorijskom razmatranju položaja žena u Srbiji i na Balkanu.
(Iz recenzije Adriane Zaharijević)

Osnovne i doktorske studije Iva Nenić završila je na Odseku za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a na Interdisciplinarnim studijama teorije umetnosti i medija beogradskog Univerziteta umetnosti magistarske studije.
Angažovana je na programima Beogradske otvorene škole, Istraživačke stanice Petnica i Centra za ženske studije. Predavala je na brojnim akademskim institucijama u Srbiji i inostranstvu. Naučne radove, eseje i kritike objavljuje u domaćim i stranim naučnim časopisima. Njena interesovanja se vezuju za kulturalne studije muzike, kritičku teoriju, muziku i identifikaciju/transgeneracijsko pamćenje, popularnu kulturu i teoriju ideologije.
Prilog TV Kladovo:
https://www.youtube.com/watch?v=OkP_s6nB3Jk&t=9s