Promocija knjige Rumuni/Vlasi u severoistočnoj Srbiji 1804-1948

23.11.2021.

Izdavačka kuća “Libertatea” iz Pančeva promoviše svoje izdanje „Rumuni/Vlasi u Severoistočnoj Srbiji 1804-1948“ (Românii din Nord-Estul Serbiei între anii 1804-1948) autora dr Dragiše Kostandinovića iz Kladova.

Ponedeljak, 29. novembar 2021. u 16,00 časova – galerija Doma kulture Kladovo

Na promociji govore: Marijana Stratulat, direktorka NIU “Libertatea”, Valentin Mik, zamenik direktora NIU “Libertatea”, dr Mirća Maran recezent knjige, Teodora Smoljan v.d. odgovorni udrednik NIU “Libertatea” i autor knjige dr Dragiša Kostandinović.

Iz predgovora knige, izdvajamo – dr Mirča Maran, istoričar

“Knjiga koja je pred nama predstavlja samo jedno od mnogobrojnih viđenja ovog pitanja i po mnogo čemu se radi o pionirskom radu u ovoj oblasti, čiji je autor, Dragiša Trajan Kostandinović, ponikao baš iz redova ovog stanovništva. Autor je istoriju Rumuna/Vlaha u periodu od 1804. do 1948. godine prikazao pretežno na osnovu građe iz rumunskih arhiva i literature na rumunskom jeziku, te je zbog toga njeno objavljivanje u izdanju na srpskom jeziku vrlo interesantno i značajno za čitaoce koji ne poznaju u dovoljnoj meri ili uopšte rumunski jezik, a koji su zainteresovani za ovu temu. Sigurni smo da će ovaj rad privući pažnju zainteresovanih u ovoj oblasti, ali i šire stručne javnosti, predstavljajući još jedan doprinos u istraživanju istorije srpsko-rumunskih odnosa kroz vekove.”