Promocija konkursnog rada „Putevima rimskih careva“

30.10.2019.

Dani evropske baštine je manifestacija koja predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ovom manifestacijom se promovišu različitosti kulture, običaja i tradicije. Cilj manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice.

Ovogodišnja tema “Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu” realizovana je nizom aktivnosti u prethodnom periodu a ovom prilikom izdvajamo jednu aktivnost.

U pitanju je promocija konkursnog rada „Putevim rimskih careva“ koju organizujemo u petak, 1. novembra 2019. godine u 13,30 časova u prostorijama Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Kladovu.

Na promociji će grupa autora (učenika) koju predvodi professor istorije Ivana Nikolić Radulović, prezentovati svoj rad.

Autorski tim čine: Katarina Jovanović, Milica Paunović, Kosta Belonić, Petar Petrović.

 

Konkursni rad „Putevim rimskih careva“ je nastao u okviru Dana evropske baštine  kada su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekcija muzejskih pedagoga pri Muzejskom društvu Srbije sproveli konkurs pod nazivom Nedelja stvaralaca evropske baštine (European Heritage Makers Week).

U skladu sa propozicijama koje je postavio Savet Evrope,  konkurs je bio otvoren za mlade od 12 do 18 godina i bio je otvoren od 17. aprila do 20. maja 2019. godine. Od učesnika se tražilo da posete muzej, galeriju, spomenik, park, biblioteku, filmski centar, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem; osmisle priču, naprave video rad, crtež, sliku na platnu, grafički rad, ilustraciju ili strip o izabranom eksponatu, temi ili lokalitetu i uz to postave fotografiju koja predstavlja njihovu priču. Tokom ovog perioda, deca su aktivno istraživala svoju okolinu, upoznavala kulturnu baštinu oko sebe, otkrivala svoje poreklo i povezanost sa baštinom na evropskim nivou.

Na konkurs je prijavljeno 43 rada, dece uzrasta od 12 do 18 godina.

Svi radovi su postavljeni i mogu se videti na sajtu Dana evropske baštine; https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/

 

Ovo je prilika da se promoviše uloženi trud mlade ekipe koja ume da ceni svoje lokalne istorijske resurse.

 

Manifestacija Dani evropske baštine se u Srbiji održava od 2002. godine i predstavlja pravi praznik kulture.

Za posetioce su tada otvorena gradska zdanja, kuće pod zaštitom, muzeji i druge ustanove koje promovišu kulturu. Tokom manifestacije se organizuju razgledanja gradskih znamenitosti, turističkih atrakcija i zaštićenih prirodnih dobara.

Svake godine Dani evropske baštine se obeležavaju u skoro 50 evropskih zemalja sa više od 70.000 događanja u koja je uključeno više od 30 miliona građana.

 

Koristan link:

https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/