Promocija monografije „Kraljevina Jugoslavija i Dunav“ Dr Milana Gulića

12.06.2017.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuje promociju monografije „Kraljevina Jugoslavija i Dunav“ Dr Milana Gulića, koja će se održati u sredu 14. juna 2017. godine u 19 časova u Vila Ruži (Dunavska ulica) Kladovo.

Institut za savremenu istoriju iz Beograda objavio je marta 2014. godine monografiju svog mladog saradnika dr Milana Gulića o Kraljevini Jugoslaviji na Dunavu između dva svetska rata. S obzirom na to da u srpskoj istoriografiji nema istoriografskih istraživanja o ulozi velikih reka u istorijskim procesima moderne i savremene srpske i jugoslovenske države, to je Gulić svojom monografijom prvi u ovoj tematici, kojom se počeo baviti na doktorskim studijama istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U monografiji je obrađen i deo koji se tiče plovidbe Đerdapom.

Iz recenzije Aleksandra Lukića izdvajamo deo ..;

„U doba kada je Kraljevina Srbija osamdesetih godina XIX veka počela da organizovano stvara plovni trgovački park na Dunavu (Srpsko brodarsko društvo – SBD), Dunavska monarhija, kako su s pravom nazivali Austro-Ugarsku, posedovala je najveći plovni trgovinski, ali i vojni sastav na reci. Ipak, bez obzira na slabost srpske rečne flote, Srbija je držala deo Đerdapa, jedan od ključnih položaja plovidbe kroz Dunav, što ju je činilo jednim od glavnih činilaca na drugoj po veličini evropskoj reci. Značaj posedovanja plovnog dela Đerdapa se najbolje pokazao u vreme Carinskog rata sa severnim susedom i pogotovo u doba Velikog rata. Tokom prve dve ratne godine (1914–15), iako skoro nemoćna da se uspešno suprotstavi vojnim dejstvima austrougarske dunavske rečne ratne flotile, Kraljevina Srbija je uspevala da kod Đerdapa ometa isporuke vojne opreme Centralnih sila Osmanskom carstvu i da se istovremeno istim putem uspešno snabdeva iz Rusije neophodnim materijalom za vođenje rata sa Austro-Ugarskom ...“

Biografija Dr Milana Gulića

Rođen u Zadru 1985, osnovnu i srednju školu pohađao u Benkovcu i Topoli, autor je studije istorije završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2008.

Doktorirao je 2012. sa temom Dunav u jugoslovenskoj politici prema Sovjetskom savezu 1944–1953. godine. Od 2013. godine radi u Institutu za savremenu istoriju.