Retrospektiva likovnih radova Miće Skrlatovića

16.09.2019.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuje samostalnu izložbu slika Miće Skrlatovića iz Kostola po nazivom “Retrospektiva”.

Prerano penzionisan kapetan unutrašnje plovidbe, kapetan-slikar iz Kostola, svojim umetničkim entuzijazmom i plemenitom dušom, prkosi surovom životu tako što oslikava lepote Đerdapske klisure i Dunava.

 „Skrlatovićeva ulja na platnu imaju ideološku osnovu u pravoslavnom hrišćanstvu. Umetnički to su pejzaži na osnovama poetskog realizma zasnovanog na posmatranju crkava i manastira u njihovoj punoj lepoti. Nadahnut starim ruskim majstorima, sa osećanjem za boju Save Šumanovića, Mića Skrlatović je, boreći se sa bolešću, izvojevao veliku pobedu, donoseći umetnost koja, pored neospornih vrednosti, ima i dokumentarno istorijski značaj“, ocenio je Gavrilo Marković, istoričar umetnosti i ikonolog - freskopisac.

Ponosni na njegov razvojni put, pozivamo Vas da posetiti izložbu koja je otvorena od 17. septembra do 4. oktobra 2019. godine u Parohijskom domu crkve „Sveti Đorđe“ u Kladovu.

 

Kontakt: slikar, Mića Skrlatović, Kostol

Telefon: 062/302 325