Sa čitanjem se raste – od čitanja se raste

19.05.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo redovno priređuje radionice za mlade i decu iu želji da afirmiše kulturu čitanja kroz edukaciju ali i zabavu.

Uz pomoć vaspitača, učitelja, pedagoga, profesora, organizujemo tematska okupljanja povodom raznih jubileja i manifestacija.

Povoda nikada ne manjka, pa je tako i ovoga puta.

„Postoji 13 razloga zbog kojih je tvoja drugarica mrtva. Ti si jedan od njih.“

Hana Bejker je žrtva nasilja, psihičkog i fizičkog, ali sada kada je mrtva, svi žele da Hana svoje tajne ponese sa sobom u grob.  Međutim,  ona je pre samoubistva snimila 13 kaseta, svaka namenjena po jednoj osobi iz njene škole, koja je doprinela njenoj depresiji, gubitku vere u ljude, u bolje sutra.  

Roman “13 razloga” Džeja Ašera, proslavio je u 2018. svoju desetogodišnjicu. Iako već čitavu dekadu prenosi poruku o vršnjačkom nasilju sa kojima se tinedžeri svakodnevno sreću u školi i van nje, “13 razloga” je doživeo svetsku slavu kada ga je 2017. ekranizovao Netfliks kao seriju od 13 epizoda. Serija, pod producentskom palicom izuzetno popularne i uticajne Selene Gomez, postala je kulturni fenomen, na samo u SAD-u, već i širom sveta. Škole su javno apelovale na roditelje da obrate pažnju ako im deca gledaju ovu seriju, jer su smatrali da glorifikuje samoubistvo kao pravu vrstu osvete za pretrpljeno nasilje.

Uoči početka druge sezone serije 13 razloga u Americi, a na inicijativu  učenika srednje škole “Sveti Sava”,  Bibloteka “Centar za kulturu Kladovo “organizuje radionicu na temu ove serije i romana. Nimalo lak zadatak na ovako ozbiljnu temu, radionicu će voditi Anita Čelebić, u ime bibloteke, i Aleksandra Jovanović, u ime škole “Sveti Sava”, sa ciljem da daju učenicima priliku da govore o tome kako su oni doživeli tužnu sudbinu Hane Bejker.

Radionica će biti održana u ponedeljak, 21.maja 2018. godine u 18 časova.

Koristan link:

https://www.laguna.rs/n1520_knjiga_trinaest_razloga_laguna.html

Druga radionica je predviđena za najmlađe korisnike biblioteke i nazvali smo je „Pričaonica – maštaonica“.

Sreda, 23. maj 2018. godine u 18h, čitamo bajke i basne.

Koristan link:

http://www.mojpedijatar.co.rs/10-razloga-zasto-deca-treba-da-citaju-prave-bajke/

Ulaz je besplatan, dobro nam došli!