Saradnja Biblioteke u Kladovu i Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

02.09.2021.

Kladovska biblioteka i Prirodnjački muzej u Beogradu već izvesno vreme institucionalno sarađuju u raznim programima gde, ovom prilikom,  izdvajamo aktuelni izložbu o kavijaru.

Od četvrtka, 2. septembra do 2. decembra 2021. godine, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Kalemegdan 5, publici će biti predstavljena jedinstvena izložba Kavijar, autora Dubravke Vučić, kustosa ihtiologa.

Izložba “KAVIJAR” ima za cilj da ovaj delikates, koji mnoge asocia na otmeni gastronomski luksuz, približimo kroz kulturološki, istorijski, biološki i ekonomski aspekt.

Pored toga, želja je i da se javnosti ukaže na zaštitu jesetri koje su, zbog nekada prevelikog izlovljavanja, upravo zbog kavijara i ukusnog mesa kao i gubitka staništa, danas pred izumiranjem.

U potpuno novom i drugačijem ambijentu Galerije Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, na izložbi će ekskluzivno biti izložen i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, neposredno pre izgradnje HE Đerdap 1 kao i atlantske jesetre iz reke Bojane, kritično ugrožene vrste kojih, zbog izlovljavanja upravo zbog kavijara ali i ukusnog mesa, u rekama danas gotovo da nema. Oba eksponata čuvaju se u ihtiološkoj zbirci  Prirodnjačkog muzeja.

Publika će takođe imati priliku da sazna zašto se danas jesetra smatra živim fosilom, koji je njen misteriozni put od Crnog mora do reka radi mrešćenja, kao i da otkrije više o njenoj taksonomiji, biologiji i zaštiti.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragocenu pomoć u pripremi izložbe pružila je Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Zavičajni fond biblioteke Centra za kulturu Kladovo.

Ova izložba ima svoj nastavak istraživačkog rada na prikupljanju podataka o kladovskom kavijaru. Rezultat tog istraživanja je buduća izložba “Kladovski kavijar” koja je najavljena za 2022. godinu u Kladovu.