Seminar "Medijska pismenost za zrelo doba"

25.05.2021.

U biblioteci „Centar za kulturu“ u Kladovu, u petak 28. maja 2021. od 11 časova, biće održan četvrti u nizu seminara za bibliotekare, koje realizuje udruženje Biblioteka Plus u okviru projekta Medijsko nasilje i medijska ekologija. 

Cilj ovog projekta da se javne biblioteke podstaknu u razviju znanja i radu sa starijim građanima, korisnicima biblioteke da se služe društvenim medijima, internetom, ali i da uz pomoć bibliotekara pažljivije biraju, stvaraju i razmenjuju medijske sadržaje.

Posle uvodne reči direktorke Žakline Nikolić i autora projekta Zorana Hamovića, o Kriterijumima izbora medijskih sadržaja za bibliotekare govoriće dr Maja Vukadinović, koja će održati i radionicu, a uslediće predavanje i radionica „Novi mediji i generacijsko uključivanje dr Dalibora Petrovića. Polaznici seminara su odabrani bibliotekari iz ustanova koje pokrivaju matične biblioteke u Boru i Zaječaru.

U razgovorima sa bibliotekarima predavači će utvrditi kako razvijaju komunikaciju sa penzionerima i korisnicima u zrelijem dobu. Budući da im je osim knjiga potrebna i podrška u savlađivanju i upotrebi novih medija, javna biblioteka je pred novim izazovima unapređenja njihovih znanja i veština.

Projektne aktivnosti usmerene su na razmenu iskustva i stručnu podršku bibliotekarima za rad sa sa starijim korisnicima u oblasti medijskog monitoringa, medijske kritike, medijske kreativnosti i medijskog aktivizma. Predavači su prof dr Miroljub Radojković, dr Maja Vukadinović, dr Tamara Vučenović, dr Ljiljana Manić. dr Vesna Crnogorac, dr Marijana Matović i prof. dr Dalibor Petrović. a o svojim iskustvima u korišćenju interneta i društvenih mreža govore i  Neda Todorović, Gordana Zindović, Goran Marković, Ljubivoje Ršumović, Ratko Božović, Milan Vlajčić.

Od maja do septembra 2021. godine, Seminari za bibliotekare održani su u javnim bibliotekama u Valjevu, Kragujevcu i Subotici, a posle Kladova biće održani i u Somboru  i Vrnjačkoj Banji. U avgustu će biti predstavljani rezultati rada bibliotekara sa korisnicima i javnu debatu.

Udruženje Biblioteka Plus je aktivno prisutna na polju unapređenja medijske pismenosti gotovo dve decenije. Proteklih petnaest godina, u okviru projekta Internet aktivnosti su usmerene na učenike i nastavnike u srednjim školama, a ovim projektom se nastavlja rad u javnim bibliotekama kojim je bio posvećen početak delovanja Biblioteke plus.