Stručni skup bibliotekara – Biblioteke i crveni alarm – kroz poplavu i pandemiju

19.04.2021.

Zahvaljujući svemu onome što je tokom vanrednih okolnosti Biblioteka u Kladovu postigla u radu sa korisnicima, pozvani smo da učestvujemo na stručnom skupu bibliotekara održanom u Maloj Remeti od 16. do 17. aprila 2021., čija tema je bila „Rad biblioteka u vanrednim okolnostima“.

Uvodnu reč na stručnom skupu bibliotekara, dala je prof. dr Gordana Stokić Simončić, glavni urednik Čitališta.

Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke u Kladovu, predstavila je svoj rad na temu “Nevolje razdvajaju a biblioteka i kultura spajaju”. Naime ukazano je na sve poteškoće sa kojima smo se susretali i na koji način smo za uspevali da pronađemo rešenja, počev od sankcija, ratnih godina, zatim bombardovanja, bujičnih poplava, rad u ugroženom objektu zbog prokišnjavanja i plavljenja, pa do pandemije Kovid-10.  Značajna iskustva i doprinos ovom skupu dale su kolege iz Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske, direktori biblioteka iz Pančeva, Šida, Valjeva, Iriga kao i bibliotekari iz Šapca, Rume, Lazarevca, Velikog Gradišta, Digitalnog centra za mlade iz Novog Sada i profesori sa Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Ovaj sjajan stručni skup organizovali su Čitalište: naučni časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva, Gradske biblioteke Pančevo i Srpska čitaonica u Irigu. Takođe ovo je i pitanje kome će biti posvećena posebna pažnja u novembarskom broju Čitališta.

U biblioteci manastira Jazak predstavljena je „Biblioteke fruškogorskih manastira u 21. veku“ Vesne Petrović i Vere Novković. O knjizi je govorila mr Gordana Đilas. U pratećem programu učestvovali su istaknutih pisci iz redova bibliotekara, a prisutni su posetili i biblioteke obližnjih manastira.

Okupljanje je iskorišćeno za snimanje druge emisije Gradske biblioteke Pančevo o piscima, knjigama i bibliotekama „Book box“, koju uređuje i vodi Nemanja Rotar.

Koristan link: 

https://www.citaliste.com/bibliotekari-u-maloj-remeti/?fbclid=IwAR1qpf4MXRnzGJKixYl-b8sU9r-TbE-XvqdD5E9e0fPmB_FQMwfgiw35sH0