Svečana akademija povodom 45 godina rada HE „Đerdap 1“ u Kladovu

16.05.2017.

Povodom 45 godina rada Hidroenergetskog i plovidbenog sistema „Đerdap 1“ održana je svečana akademija na kojoj su predstavnici poslovodstva HE „Đerdap 1“ upoznali prisutne sa postignutim rezultatima za 45 godina uspešnog rada najveće hidroelektrane na Dunavu.

„Na današnji dan pre 45 godina, 16. maja 1972., Predsednici SFRJ i Rumunije Josip Broz Tito i Nikolae Čaušesku (Nicolae Ceasescu) pustili su u rad hidroenergetski sistem "Đerdap" na Dunavu. Od tada do danas proizvedeno je 258,8 milijardi kilovat sati električne energije.

Poslednjih osam godina na "Đerdapu 1" revitalizovana su tri agregata, a avgusta se očekuje da u rad bude pušten i četvrti reinstalisani agregat.“ istakao je u svom govoru direktor He „Đerdap 1“ Dragan Maksimović.

Prisutnima su se obratili i Savo Bezmarović direktor za tehničke poslove proizvodnje u EPS   i Dr. Prof Aleksandar Gajić član Nadzornog odbora EPS-a.

U drugom delu programa prikazan je dokumentarno-igrani film o Đerdapu u produkciji TV Kladovo. Nastupio je Jovan Tomić učenik V razreda harmonike Osnovne muzičke škole „Konstantin Babić u klasi prof. Dušana Novčića, AKUD „Polet“ iz Kladova i vokalni solista profesor muzike Danijela Pražić u pratnji harmonikša Zorana Pankovića.

U galerijskom prostoru Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo, koja je i ovog puta pružila scensko-tehničke uslove za realizaciju programa, priređena je izložba fotografija sa motivima hidroelektrane Đerdap 1 u periodu od početka izgradnje do današnjih dana 1972 - 2017.