Tradicionalno osmomartovsko druženje za korisnice biblioteke “Uz šoljicu kafe“

01.03.2023.

Bibliotekа „Centar za kulturu“ Kladovo u ponedeljak 6. marta 2023. godine od 17.00 časova organizuje tradicionalno osmomartovsko druženje. Program pod nazivom „Uz šoljicu kafe“ bibliotekari organizuju već dvanaesti put – sve je započeto još 2011. godine.

Međunarodni dan žena se u svetu obeležava više od 110 godina. Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička partija Amerike. Svake godine 8. mart simbolizuje borbu pripadnica ženskog pola na ravnopravni položaj u društvu, pravo glasa, bolje uslove rada, jednakost i poštovanje. Danas mnoge organizacije u svetu Međunarodni dan žena obeležavaju demonstracijama, predavanjima i drugim akcijama kojima se slave ekonomska, kukturna, politička i društvena dostignuća žena, sa ciljem daljeg unapređenja ženskih prava i promovisanja ravnopravnosti, 

Ovogodišnje druženje u našoj biblioteci posvećeno je jednoj od najpoznatijih i najvoljenijh pesnikinja kod nas, Desanki Maksimović (1898-1993), i obeležavanju 30 godina od njene smrti. Desanka Maksimović, profesorka književnosti i redovni član SANU, autorka je oko pedeset knjiga poezije i proze. Prevodila je sa ruskog, francuskog, bugarskog i slovenačkog jezika. Dobitnica je brojnih književnih nagrada – Vukove, Zmajeve, Njegoševe i drugih. Neke od njenih najpopularnijih pesama su Strepnja, Opomena, Sreća, Tražim pomilovanje, Čežnja, Slovo o ljubavi i Krvava bajka.

Pozivamo sve korisnice biblioteke na zajedničko druženje!

Srećan 8. mart!