Tvrđave na Dunavu - Tvrđava Fetislam

11.11.2020.

"Tvrđava Fetislam" je sedma, poslednja epizoda, dokumentarne serije "Tvrđave na Dunavu" koju premijerno prikazuje Redakcija za kulturu i umetnost, Kulturno-umetničkog programa dana 10. novembra 2020. godine.

Dokumentarna serija "Tvrđave na Dunavu" sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i njegovim tvrđavama koje vekovima opstaju na njegovim obalama.

Epizoda su nazvane po tvrđavama koje smo posetili: Bač, Petrovaradinska tvrđava, Beogradska tvrđava, Smederevska tvrđava, Tvrđava Ram, Tvrđava Golubac i Tvrđava Fetislam. Serija je snimana u periodu od septembra do sredine novembra 2019. godine. Za potrebe serije ekipa je brodom "Argus" koji je u vlasništvu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, plovila Dunavom, od Bezdana do Kladova, i prešla put dužine oko 550 km.

Serija je svojevrsno putovanje brodom od Bezdana do Trajanovog mosta, nadomak Kladova, u kojoj nam o Dunavu, njegovim prirodnim i kulturnim vrednostima i drevnim tvrđavama pripoveda narator-kapetan iz of-a, glumac Miodrag Miki Krstović, a ulogu kapetana koji pravi makete brodova tumači, Bogdan Ljubinković, kapetan u penziji sa Srebrnog jezera.

U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci, ali i umetnici, turistički vodiči, hroničari, entuzijasti, ribari. Serija je snimana sa vode, na kopnu i iz vazduha.

Za potrebe snimanja emisije, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo je imala veliku čast i zadovoljstvo da učestvuje u tehničkoj logistici snimanja emisije i da pri tom ustupi fotografije iz zavičajnog fonda biblioteke.

Pored navedenog, kladovska biblioteka od 2010. godine učestvuje i organizuje različite programe na temu Tvrđave na Dunavu, poput: radionica Ministarstva kulture i informisanja o tvrđavama na Dunavu (2010), izložba "Tvrđave na Dunavu - Dunavska avantura (2011), promocija knjige “Tvrđave na Dunavu” u izdanju RTS i IK „Prometej“ na konferenciji o nematerijalnom kulturnom nasleđu "Kazan Kult" (2018) i sl.

Korisni linkovi:

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/film-i-tv/3237987/putevi-rimskih-imperatora---u-klisuri-legionara-na-kazan-kultu-u-kladovu.html

https://www.kulturakladovo.rs/vest-Izlozbe-Tvrdjave-na-Dunavu-i-Dunavska-avantura-u-Kladovu_16

https://www.danas.rs/drustvo/u-kladovu-pocinje-5-kazan-kult/

Nakon pređenih 450 km puta, ploveći niz veliki i moćni Dunav, ekipa serije "Tvrđave na Dunavu" je prošla kroz Gvozdena vrata i nastavila putovanje kroz Đerdapsku klisuru, sve do tvrđave Fetislam kod Kladova.

Na toj, za mnoge, najlepšoj trasi puta od Golupca, zavirili smo u daleku prošlost pričajući priče o ljudskim civilizacijama, lepenskim ljudima, i drugim narodima koji su vekovima živeli na njegovim obalama: Keltima, Rimljanima, Ugrima, Austirjancima, Turcima i Srbima.

Kako je nastalo Đerdapsko jezero, gde su nestali drevni gradovi, ostrva, narodi, kako danas žive ljudi na desnoj obali reke, šta smo sačuvali od spomenika i utvrđenih gradova, gde je nestao rimski put kroz klisuru, kako se nekada kroz nju plovilo, gde je nestalo ostrvo Ada Kale, kako smo prošli kroz brodsku prevodnicu da bimo stigli do tvrđave Fetislam, poslednjeg dunavskog bisera kroz Srbiju, samo su neka pitanja na koja smo tražili odgovore u poslednjoj epizodi serije.

Priča o samoj tvrđavi je priča o njenoj istoriji, životu kroz vekove i planovima za njenu obnovu. Seriju "Tvrđave na Dunavu" završavamo plovidbom do Trajanovog mosta, jednog od svetskih čuda koje je u 2. veku izgradio rimski car Trajan.

I u ovoj epizodi kapetan Bobi, dok pravi maketu dunavske lađe, priseća se plovidbe Dunavom kroz Srbiju i dunavskih tvrđava. Sećanje kapetana Bobija pripoveda nam narator, dramski umetnik Miodrag Miki Krstović.

Emisiju o tvrđavi Fetislam kod Kladova, možete pogledati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=7nnHiJEkYRY&feature=share&fbclid=IwAR2grXGuSFc68XjlVEgeE1wvt03Ina3RlAQhWjQsm9Nv7A7FtAO29Wiqxd4

 

Glavni i odgovorni urednik KUP-a: Vladimir Kecmanović
Odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnost: Olivera Milošević
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Narator: Miodrag Miki Krstović
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović
Grafički dizajner: Vladimir Ivanović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Majstor zvuka: Damjan Popadić
Dizajneri zvuka: Bojan Mangović, Nebojša Dragićević, Predrag Stamatović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Kolor korekcija: Draško Pejanović
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović

U seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz 60-ih i 70-ih godina 20. veka, kao i fotografije i stare mape. Ideja da se serija "Tvrđave na Dunavu" realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.
Za snimanje ovog serijala pored gore navedene ekipe entuzijasta, Biblioteka iz Kladova posebno pohvaljuje posvećenost i angažovanje i ovim putem se zahvaljuje  Svetlani Ilić, autorki, scenaristi i uredniku serije "Tvrđave na Dunavu".