U čast nobelovca Ive Andrića govori dramski umetnik Tihomir Stanić

24.09.2017.

Povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo organizuje književno-umetničko veče na kojem će dramski umetnik Tihomir Stanić govoriti tekst iz romana „Na Drini ćuprija“.

Subota, 30. septembar 2017. Program počinje u 19 sati.

Ivo Andrić (1892 – 1975)  jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih književnika, zadužio je narod svojim mnogobrojnim stvaralaštvom. Vreme između dva svetska rata proveo je kao diplomata Kraljevine Jugoslavije. Njegova dela učestvuju u odrastanju dece i mladih kroz pesme, pripovetke i romane koji se nalaze u lektiri ali čine i sastavni deo identiteta našeg naroda. Kroz “Ex Ponto”, “Na Drini ćuprija”, “Most na Žepi”, “Razgovor sa Gojom”, “Prokletu avliju”, “Znakove pored puta” i mnoga druga dela upoznajemo se sa istorijom, životom i karakterom ljudi jedne zemlje ali i sa osobenim odnosom prema umetnosti.

Nobelovu nagradu za književnost je dobio 1961. godine u Stokholmu, u Švedskoj. Ivo Andrić je trenutno jedini jugoslovenski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan je od najviše prevođenih autora iz bivše Jugoslavije.

Koristan link:

http://www.ivoandric.org.rs/