Učešće biblioteke iz Kladova na konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije

16.12.2020.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo, po pozivu Programskog odbora 17. Konferencije Bibliotekarskog drušva Srbije, predstavila je svoje decenijsko iskustvo na temu “Uloga pokretnih biblioteka u podsticanju i razvijanju čitalačkih navika” video prezentacijom i pisanim stručnim radom.

Izlaganje je bilo na programu konferencije koja se održala 14, 15.. i 16. decembra 2020. godine sa osnovnom temom Mobilno bibliotekarstvo: do udaljenih korisnika putem mobilnih aplikacija, usluga i ideja”.

Program:

https://konf.bds.rs/program/

 

Bibliotekarsko društvo Srbije je u skladu sa tradicijom i u 2020. godini obeležilo Dan bibliotekara Srbije, 14. decembar , ujedno i 73. rođendan najstarijeg i najvećeg strukovnog udruženja u zemlji. Usled mera za suzbijanje pandemije korona virusa i zaštite zdravlja, ove godine nije bilo moguće organizovati svečanu skupštinu BDS, već se skup bibliotekara preselio u onlajn okruženje Zoom platforme i Facebook stranice Društva.

Prvo onlajn okupljanje kolega iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije u organizaciji BDS prošlo je uspešno, sa oko 150 aktivnih učesnika koji su preko obe platforme pratili program Dana bibliotekara i rad 17. konferencije BDS „Mobilno bibliotekarstvo“.

 

Koristan link:

https://konf.bds.rs/

 

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo čestita svim laureatima vredna stručna priznanja koja dolaze od strane kolega a dodelujuje Bibliotekarsko društvo Srbije

Nagrade za 2020. godinu dobili su:

–  Nagrada “Zapis” -  Marina Lazović, direktor Narodne biblioteke Smederevo,

– Nagrada “Stojan Novaković” dr Žarko Vojnović, načelnik Odeljenja za bibliografiju Narodne biblioteke Srbije, za knjigu Srpske manastirske biblioteke do kraja XVIII veka (Pančevo: Gradska biblioteka, 2019),

– Nagrada “Najbolji bibliotekar“ Gordana Vučković, samostalni knjižničar Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Kragujevac.