Upoznajte Borski okrug - kutak na internetu o opštinama Kladovo, Majdanpek, Negotin i gradu Boru

13.12.2021.

U današnje vreme skoro je nemoguće zamisliti internet poslovanje ili promociju bez prisustva na društvenim mrežama. One su veoma bitne za promociju proizvoda i usluga, brediranje, ali i za poboljšavanje SEO optimizacije vašeg web sajta. Takođe, aktivnim prisustvom na društvenim mrežama možete drastično uvećati broj potencijalnih klijenata/korisnika i na taj način ih zainteresovati za Vaše proizvode ili usluge.

Društvene mreže mogu biti odličan način kako da posetioce najbolje i najbrže informišete za značajne događaje, aktuelne promocije i novosti vezane za vaše poslovanje ili za proizvode ili usluge koje nudite. Kvalitetnim sadržajem tekstova koje objavljujete možete edukovati vaše klijente ili posetioce ili im pružiti određene savete. Mnogi posetioci će upravo baš preko društvenih mreža od vas zatražiti dodatne informacije ili se raspitati o drugim bitnim aspektima vezanim za vašu delatnost.

Sa namerom da predočimo pozitivne strane prisutnosti na društvenim mrežama, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo organizuje tribinsko predavanje kojim predstavljamo uspešan dugogodišnji primer angažovanja na društvenoj mreži Fejsbuk stranice “Upoznajte Borski okrug - kutak na internetu o opštinama Kladovo, Majdanpek, Negotin i gradu Boru” koju vodi istoričar Miloš Petrović iz Donjeg Milanovca.

Pondeljak, 20. decembar 2021. godine u 19.00 časova – Biblioteka u Kladovu.

Reč na tribini ima Miloš Petrović, autor stranice “Upoznajte Borski okrug” https://www.facebook.com/upoznajteborskiokrug/

Fejsbuk stranica “Upoznajte Borski okrug” nastala je februara 2017. godine iz ideje istoričara Miloša Petrovića da javnosti podeli svoja istraživanja o zavičaju, ali i opšte zanimljivosti i bogatstava opština  Kladovo, Majdanpek, Negotin i grada Bora.

Za četiri godine aktivnog objavljivanja informacija, stranica na društenoj mreži beleži veliko interesovanje i skoro 6000 pratilaca.

Borski okrug, sastavljen od četiri pomenute administrativne jedinice, nalazi se na istoku Srbije, na tromeđi sa Rumunijom i Bugarskom. Prostire se na 3 507 km², ušuškanih Dunavom, Homoljskim planinama i ravnicom Krajine. Broji oko 125 000 stanovnika, koji žive u 6 gradskih naselja (Kladovo, Brza Palanka, Majdanpek, Donji Milanovac, Negotin i Bor) i 84 sela.

Ovaj kraj obiluje kako prirodnim lepotama, na njegovoj teritoriji nalazi se najveći nacionalni park u Srbiji i najveći broj speleoloških objekata, tako i značajnim prirodnim resursima, najpre u vidu bogatih rudnih nalazišta, ali i značajnih hidroelektrana, Đerdap I (treća po veličini u Evropi) i Đerdap II.

Život u ovom delu istočne Srbije traje od mezolita (Lepenski Vir), uključujući začetak evropskog rudarstva bakra (Rudna Glava), preko značajne uloge u vremenu Rimskog carstva (Dunavski limes: Trajanova tabla, Trajanov most, Diana, Pontes, Akve, Talijata, Egeta i mnoga utvrđenja), zatim Hajduk Veljka, Stevana Mokranjca, Đorđa Stanojevića i brojnih generala i državnika, do savremenog doba i poleta rudnika u Majdanpeku i Boru koji su u jednom trenutku 20. veka davali 2% čitave proizvodnje bakra u svetu

 

Biografija Miloša Petrovića;

Miloš Petrović je Donjomilanovčanin, rođen 1992. godine u Boru, koji je korenima vezan za prostor od Homolja do Miroča. Godine 2011. upisao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je diplomirao u svojoj 25. godini. Nakon osnovnih studija, na matičnom fakultetu završio je i master studije.

Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Muzeju vazduhoplovstva i Pedagoškom muzeju, u kome je proveo godinu dana na mestu pripravnika. Maja 2019. položivši stručne ispite u Narodnom muzeju stekao je zvanje kustosa. Istog proleća postao je licencirani turistički vodič.

Godine 2017. tekstove i želju za promovisanjem zavičaja otelotvorio je u fejsbuk stranicu Upoznajte Borski okrug, koja je od početka 2019. godine propraćena i na zvaničnom sajtu Borskog upravnog okruga. Sadržaj čine teme bliske autoru, najpre istorija, potom arheologija, geografija, kulturno nasleđe i neizostavna prirodna blaga opština Kladovo, Majdanpek, Negotin i grada Bora.

Pored istraživanja i pisanja za fejsbuk stranicu Upoznajte Borski okrug, takođe je pisao za nekoliko portala i časopisa, kao što su: NG portal, Portal Mladi, Đerdap Uživo, Časopis za književnost, umetnost i kulturu ,,Buktinja“ i drugi.