Završen likovno-literarni konkurs „Čitam, pišem i crtam u doba korone

24.05.2020.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo raspisala je elektronski literarni i likovni konkurs na temu „Čitam, pišem i crtam u doba korone“ sa željom da se ljubitelji pisanja, čitanja i crtanja, u periodu pandemije, virtuelno okupe, kreativno angažuju i pokažu svoj potencijal.

Na konkursu su mogli  učestvovati svi zainteresovani bez starosnog ograničenja, u periodu od 22. aprila do 22. maja 2020. godine.

Konkurs je izazvao neočekivano veliko interesovanje Prijavljeno je 80 autora, od toga pojedinačnih autora je 72 a 8 prijava su grupne - u ime 58 učenika (uglavnom učenika osnovnoškolskog uzrasta).

Ukupan broj autora na konkursu Čitam, pišem i crtam u doba Korone“ je 130.

Prijave su pristigle iz pet država; najveći broj iz Republike Severne Makedonija, zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Literarni i likovni radovi, od pesama, eseja, proznih tekstova pa do karikatura stiglo je iz 40 gradova i naselja.

To su: Beograd, Varvarin, Vranje, Vrtogoš, Vršac,  Davidovac, Ečka, Zadar, Zaječar, Kladovo, Kladušnica, Klokot, Knjaževac, Korbovo, Kostol, Kragujevac, Kumanovo, Kula, Leskovac, Negotino, Niš, Novi Beograd, Novi Sad, Novi Sip, Novi Kneževac, Novi Pazar, Njujork, Pančevo, Paraćin, Petrovaradin, Požarevac, Prilep, Rtkovo, Sveti Nikola, Skoplje, Subotica, Tetovo, Tuzla, Šarbanovac, Štip.

Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo, zahvaljuje se svim učesnicima konkursa na ukazanoj časti, interesovanju i prijavama svih učesnika ali i interaktivnom virtuelnom druženju.

Svako je svojim kreativnim angažovanjem ostavio pisani trag u vreme nezapamćene svetske pandemije nakon koje više nikad ništa neće biti isto. Ovaj neobičan period  udružio je 130 autora iz pet država i 40 gradova u jednom mesecu. Pojačani smo i počastvovani učešćem i poznatih pisaca i to dobitnika NIN-ove nagrade, dečijim piscima i ilustratorima karikaturistima čija će imena biti obeledanjena u elektronskom Zborniku koji počinje da se priprema.

Organizator, pored elektronskog Zbornika svih radova, priprema i zahvalnica o čemu će svi učesnici konkursa i javnost biti obavešteni.

Hvala svima na lepom druženju u neobičnim okolnostima!

Autori ilustracija / učesnici konkursa:
Sergej Danilović Stančić, Beograd
Goran Ćeličanin, Varvarin
Goran Novakov, Novi Kneževac 
Katarina Klencovljević, Kladovo 
Tilly S.,New York
Lena Lakićević, Kladovo