O nama

Dom kulture

Površine 1.150 kvadratnih metara, projektovan je u stilu funkcionalne i moderne zgrade. Po formi, nameni i rasporedu prostorija, koncipirana je za potrebe rada biblioteke, galerije, bioskopske i ujedno pozorišno – koncertne dvorane.

biblioteka

Biblioteka

Nasleđuje tradiciju čitalaštva na području opštine Kladovo od 1873. godine. U svom fondu biblioteka ima oko 40.000 knjiga koje koristi oko 1.500 članova. Osnovni cilj biblioteke je razvoj čitalaštva i nabavka naslova iz najnovnije izdavačke produkcije. Biblioteka je od novembra 2006. član Virtuelne biblioteke Srbije sa automatizovnom bazom podataka u okviru bibliotečko – informacionog sistema COBISS. Od 2010. godine radi se i segment Pozajmice u COBISS sistemu. Od programskih sadržaja redovno se organizuju kreativne radionice, prvenstveno za najmlađe, promocije književnih dela i promocije iz sopstvene izdavačke produkcije.

bibliobus

Bibliobus

Nov segment rada biblioteke je funkcionisanje pokretne biblioteke po naseljima opštine Kladovo. Savremeno opremljeno motorno vozilo (kamion "Iveco", 2001. godište, tip Euro Cargo 100E18, dizel motor, 130KW, 5880 ccm, nosivost 3560 кg) dobijen je u vidu donacije od partnera iz Departmana Vandeja iz Francuske. U vozilu su smeštene police (na prostoru od 18m2) na kojima se nalaze knjige i druga bibliotečka građa. Bibliobus omogućava pružanje bibliotečkih usluga – izdavanje knjiga i publikacija, osobama koje žive u udaljenim i ruralnim naseljima opštine Kladovo.

galerija

Galerija

Foaje biblioteke, površine 200m2, koja nema osnovne karatkeristike prave galerije, ali je omiljeno izlagačko mesto, gde se jednom mesečno predstavlja likovno stvaralaštvo različitih domena, ulja na platnu, skulptura, umetnička fotografija, grafike itd., kako amatera tako i profesionalaca. U istom prostoru priređujemo književno-tribinske programe, modne revije, okrugle stololove, radionice i druge programe.

bioskop

Bioskop

Datira još od 1928. godine kada je u gradskoj kafani "Dubrovnik", zahvaljujući angažovanju lokalnog viđenog trgovca Jakova Lazarevića, prikazan film o Čarli Čaplinu. Danas bioskop radi povremeno, u lepo uređenoj dvorani sa 355 sedišta, koja je klimatizovana i opremljena najsavremenijom tehnologijom produkcije zvuka SDSS (Stereo Dolby Surround Systems).

pozorisno-muzicka-scena

Pozorišno-muzička-scena

Jednom mesečno predstavlja različite pozorišne i muzičko scenske predstave, od amatera iz Kladova koji najviše plene pažnju i aplauze publike do profesionalnih renomiranih teatara, muzičkih grupa i pevača iz cele Srbije. Bina sadrži proscenijum sa scenskim cugovima za dekor, reflektorima i razglasnim sistemom.

Dom omladine

Okuplja u svojim prostorijama, članove raznih udruženja građana od folklora, plesa, demo rok grupa i drugih muzičara, likovnjaka, frankofonaca, dijaspore, Planinarskog društva, Sportskog saveza, Šah kluba mladih, Kancelarije za mlade, književnika amatera, karate udruženja, nevladinih udruženja i drugih.Centar za kulturu raspolaže tonskom i svetlosnom opremom