Dan opštine Kladovo - 26. april

26.04.2023.

Na današnji dan, 26. aprila 1867. godine turski izaslanik predao je ključeve tvrđave Fetsilam artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanoviću i ona je kao šest tvrđava simbol predaje turske vlasti srpskome narodu.
Kladovo u spomen na taj dan od 2002. godine 26. april obeležava kao Dan opštine. 

26. aprila 2023. godine povodom Dana opštine Kladovo svečano će biti otvorna rekonstruisana tvrđava Fetislam.

Na Letnjoj pozornici tvrđave Fetislam od 19 časova prisutnima će se obratiti Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Emanuele Žiofre, ambasador i Šef Delegacije EU, Anke Konrad, nemačka ambasadorka u Srbiji, Aleksandar Bec, vođa projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" i Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo. 

Nakon zvaničnih obraćanja uslediće koncert Simfonijskog orkestra. 
Evropska unija i Nemačka Vlada su prepoznale Fetislam kao važan spomenik ne samo srpskog, već i evropskog kulturnog nasleđa.
Stoga je kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", uloženo 1,3 miliona evra za revitalizaciju tvrđave Fetislam, obuhvativši rekonstrukciju Varoš kapije sa pratećim bedemima i kazamatima i Letnje pozornice u Malom gradu. 

Povodom Dana opštine Kladovo ovom dešavanju prethodiće u 12 časova u Vila Ruža i svečano sednica Skupštine opštine, na kojoj će, između ostalog biti uručena najviša opštinska priznanja i nagrade. 
Svečanoj sednici će prisustvovati i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, koja će, tom prilikom obići Biblioteku "Centar za kulturu" i Arheološki muzej Đerdapa i prisustvovati svečanom otvaranju tvrđave Fetislam. 

Preuzet tekst novinarke Suzane Mihajlović Jovanović sa linka;

https://www.ngportal.rs/svecano-otvaranje-rekonstruisane-tvrdjave-fetislam-u-kladovu-26-aprila/