Izložba “Paul Celan: Među rečima”

02.02.2023.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, Ambasadom Rumunije i Gete institutom, organizuje izložbu „Među rečima“ povodom 102. godišnjice rođenja književnika Paul Celana. Izložba je posvećena velikom evropskom pesniku koji je „napravio literarni spomenik žrtvama Holokausta“.

Izložba je otvorena od 1. do 28. februara 2023. godine u holu Biblioteke u Kladovu. Ulaz je besplatan. Radno vreme je svakog radnog dana od 07.00 do 20.00 časova.

Izložba objedinjuje dokumentaciju iz arhiva Nacionalnog muzeja rumunske književnosti (zaostavština Alfreda Margul-Šperbera) i arhiva Petrea Solomona. Njenu relevantnost je potvrdilo vreme, određena dokumenta su već izlagana u okviru naučnog skupa o Celanu (u Bukureštu, 1981).

Paul Celan je pesnik koji povezuje više evropskih kultura i jezika, između ostalih i njegov maternji jezik, nemački, na kome je pisao izuzetnu poeziju.

Kroz bogatu dokumenatrnu građu izložba prati životnu priču o kratkom životu pesnika, prevodioca i esejiste Paula Celana kroz važne trenutke njegovog života, sagledanih u istorijskom kontekstu.

 

Koristan link:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Paul_Celan